Buscar el Pueblo, Ciudad o Tema relacionado a Localizar

(Ejemplos: Nombre Pueblo o Ciudad, Fiestas, Codigo Postal, Farmacias, Tradiciones, etc.)

La Senia


Ver mapa más grande

La Sénia Certamen TVU





La Senia o Senia (oficialmente y en catalán La Sénia) es un municipio de Cataluña, España. Situado al sur de la provincia de Tarragona, en la comarca del Montsiá. Según datos de 2006 su población era de 5.976 habitantes.

Situada al sur de Cataluña, durante la mitad del siglo XX hasta nuestros días, Cenia ha sido conocida por su gran número de fábricas del mueble.


Historia de La Senia

Mediante restos materiales de épocas prehistóricas se ha documentado la presencia de pobladores. La zona de Cenia ha sido ocupada desde tiempos remotos. Las pinturas rupestres de la cueva de los Rossegadors y de la cueva de la Tenalla -el llamado Arte levantino- son los testimonios de un nomadismo estacional de pequeños grupos de humanos epipaleolíticos (10.000 años antes del presente). En estas pinturas levantinas se observa alguna de la fauna de la época, se distinguen tipos humanos cazadores, asexuados, mujeres), y detalles de elementos de la indumentaria masculina y femenina, así como escenas de actividades cinegéticas, de prácticas propiciatorias para la cacería y de composiciones más inexcrutables.

Se reconoce a La Cenia con la carta de población del 17 de abril de 1232. El 13 de septiembre de 1233, Pere Montcada hizo concesión feudal de la villa de la Sénia al señor Guillem de Moragues (nacido en Tortosa) para su repoblación. El 25 de enero de 1336, Guillem de Moragues hizo entrega de la Carta Puebla a veintiún vecinos y de esta forma, la villa de la Sénia quedó establecida dentro la jurisdicción del castillo de Ulldecona.

En 1462, durante la Guerra Civil catalana, la Cenia tomó parte activa contra Juan II y la población fue asaltada varias veces por las tropas reales. En junio de 1466, se rindió. En el año 1536 fue incorporada a la comanda de Mirambel.

En el año 1716, la población perdió muchos privilegios y buena parte de las libertades conseguidas al implantarse el Decreto de Nueva Planta de Felipe V.

En la Guerra de la Independencia, la villa de la Cenia aportó grandes contribuciones y, cuando fue conquistada juntamente con el resto del Montsiá y el Bajo Ebro, permaneció incluida en el departamento francés de las Bocas del Ebro. Durante este periodo de tiempo la Cenia adquirió importancia por su industria de construcción naval. Expulsados los franceses de la comarca del Montsiá, se estrenó la democracia promulgada por la Constitución de 1812.

Al dividirse España en provincias en el año 1833, a la Cenia le correspondió ser de Tarragona. Tres años más tarde empezaron las Guerras Carlistas. La ocupación del general Cabrera provocó un asedio constante a la población por parte de las tropas isabelinas, hasta el año 1840 cuando el general Leopoldo O´Donnell derrotó a Ramón Cabrera.

En 1907 quedó instalada la electricidad en la población. En 1937 se construyó un campo de aviación en la partida de els Plans con finalidades militares. En este aeropuerto primero pilotaron aviadores republicanos y más tarde los de la Legión Cóndor. Las tropas franquistas entraron en la Sénia en abril de 1938.

Cultura de La Senia

La iglesia parroquial está dedicada a Sant Bartomeu y Sant Roc. Fue construida entre los siglos siglo XVII y XVIII en estilo barroco con detalles neoclásicos. Es de nave única con capillas laterales. Tiene anexo un campanario de planta cuadrada. La cubierta es de cúpula y en los ángulos se encuentran los ventanales en los que se sitúan las campanas.

Todo el núcleo antiguo del pueblo conserva una estética muy similar, formada por casas de amplias portaladas y balcones. En 1983 se dictó una norma que potencia la conservación de esta zona de la villa.

A unos seis kilómetros del centro de la Cenia se encuentra el santuario de la Mare de Déu de Pallerols. Localizado sobre la cima de la montaña de Pallerols, es un edificio muy sencillo en el que se encuentra una imagen de la Virgen de Pallerols, patrona de la población.

En 1904 se fundó la Banda Harmónica de la Cenia. Formada por 75 músicos, la banda ha adquirido un importante renombre en las comarcas cercanas.

La Cenia celebra su fiesta mayor en el mes de agosto. Durante el mes de septiembre tiene lugar una romería al santuario de Pallerols.

Economia de La Senia

Durante años, la principal actividad económica del municipio ha sido la agricultura, sobre todo los cultivos de secano como los olivos, viña y cereales.

La Senia y la Industria del Mueble

Desde la décadas de los 1940 y 1950 aparecen una serie de pequeños establecimientos industriales, herederos de carpinterías anteriores o fundados por personas que aprendieron el oficio estas. En una escala muy pequeña, comenzaron a aplicar procesos industriales a la fabricación de muebles.

Es en la década de los 60 cuando se encuentran pequeñas y medianas empresas que han implantado procesos de fabricación, maquinaria y una organización de la producción que podemos considerar plenamente industrial. Las primeras fabricas desarrollan todo el proceso productivo des de la compra y secado de la madera hasta el acabado final del mueble.

En los años 70 las fábricas se especializaron en las diferentes partes del proceso de fabricación y venta de los muebles. Se inicia la nueva era en que las empresas de muebles funcionan como «fábricas de montaje». La crisis general de los años 70 y 80 hace que la mentalidad del sector cambie y una vez superada la implantación industrial en Cenia se consolida totalmente. Hoy en día el sector de la madera, el mueble y complementos ocupa prácticamente la totalidad de los trabajadores de la población y el sector se ha visto fortalecido por los proyectos de ubicación en Cenia del Centro de Difusión Tecnológica del Mueble de Cataluña y la planta de tratamiento de residuos de la madera.

La producción dominante es de mueble moderno y de diseño, destinados al mercado nacional y a la exportación al resto de Europa, Asia y América. Los datos de facturación anual de la zona le han convertido en la primera zona productora de mueble moderno de España y clúster del mueble de Cataluña. Recientemente la Generalidad de Cataluña ha reconocido esta larga tradición en la fabricación de muebles nombrando a la población Centro de Interés Artesanal de Cataluña en la fabricación de muebles.

Gastronomia de La Senia

La gastronomia tradicional del nostre poble és la típica mediterrània, amanides i plats cuinats amb oli d’oliva, fins fa poc, fet de casa per la majoria de famílies.

Dels plats més tradicionals, denominats popularment “plats de calent”, cal destacar les diferents variants d’olla de recapte: barreja de verdures, llegums i, bàsicament, carn de porc, que constituïa l’alimentació bàsica de la gent pagesa des de temps immemorials. Des de fa uns anys, a la Sénia, s’ha convertit en el menjar típic de la Diada del Recapte, que té lloc el dilluns més proper al dia 9 de maig (Sant Gregori). Aquest dinar popular que congrega més de mil cinc-centes persones va nàixer fa molts anys amb l’ànim de mantenir vius els productes més tradicionals de la gastronomia local, recordant al mateix temps, el repartiment de menjar que es feia entre els pobres en temps passats.

Durant els mesos més freds les famílies també tenen el costum de preparar arròs caldós amb pilotes. Tal com el seu nom indica, es tracta d'un plat d'arròs caldós acompanyat d'una mandonguilla tan grossa com una pilota de tennis feta de cansalada, alls tendres i pa ratllat.

Com a plats de segon disposem d'un ampli sortit de cuinats de carn, especialment pollastre i conill, a més dels elements propis de la matança del porc. La botifarra és una varietat de la baldana pròpia de la zona de Tortosa i del Delta, però sense pinyons, canyella ni massa espècies.


Els dolços més característics d’aquest municipi són els pastissets (farcits amb confitura de cabell d'àngel). Com passa a tot arreu, la gent de cada poble presumeix de fer els més bons de la zona. A la Sénia, per suposat, tenim la ferma convicció de que aquí se'n fan els millors. Bé, si no són els millors, sí que són molt bons i el millor judici que s’hi pot fer és tastant-los. No obstant, hi ha altres dolços típics al poble que no hem de menys prear. D'aquesta manera, trobem que durant el decurs de l’any, a cada festa li correspon un dolç en concret. Així tenim que per Sant Antoni es fan rotllets; per Festes Majors, pastissets; per Tots Sants, panellets; per Nadal, borraines i figues fregides untades amb mel i, per Pasqua, manjoies (típica rosca farcida de cabell d'àngel guarnida amb fruita confitada i un parell d'ous durs). La Sénia és l’únic poble on aquest dolç rep el nom de manjoia (menjar de joia), ja que en altres indrets propers són nomenats "mones" o "farinoses", i la composició de la pasta varia lleugerament.

Las Fiestas de La Senia

GENER

Reis
Dia 5; s’organitza la cavalcada dels Reis Mags d’Orient.
Sant Antoni
Cap de setmana següent al dia 17; benedicció d’animals i repartiment de coquetes entre els assistents.

FEBRER

Carnaval
A la segona 15a; es celebren balls, es preparen carrosses i s’organitzen concursos on es premien les millors disfresses.

MARÇ

Jornades Intergeneracionals
Tot el mes; jornades que tracten de relacionar persones de diverses edats, concretament, l’ajuntament prepara per als nens de 4rt, 5è i 6è de primària activitats conjuntes amb els avis del casal. Durant aquestes jornades s’intenta que, entre petits i grans hi hagi una millor relació aprenent uns dels altres i passant-s’ho d’allò més bé.

MARÇ / ABRIL

Setmana Santa
S’organitzen diversos actes litúrgics, com ara, les típiques processons.
Parc infantil “La Manjoia”
A Setmana Santa; el nom “manjoia” fa referència al típic pastís que es fa a la Sénia per a Pasqua, conegut a altres llocs com a “mona”. Dins el parc, els més petits gaudeixen de les activitats que els ofereixen diverses entitats locals.

ABRIL

Sant Jordi
Dia 23; jornada dedicada a la llegenda de Sant Jordi, durant la qual, les llibreries i les floristeries del municipi treuen els llibres i les roses al carrer, per tal que els enamorats es facin el típic regal d’aquest dia.

MAIG

Jornades Culturals
Tot el mes (sobretot els caps de setmana); època més activa de l’any des del punt de vista cultural; es realitzen concerts, exposicions, xerrades, representacions de teatre i altres tipus d’activitats.
Sant Gregori i diada del Recapte
Dilluns més proper al dia 9; des de fa més de 20 anys, l’ajuntament organitza un dinar popular al parc municipal oferint les dues mostres gastronòmiques típiques del poble (el recapte i el pastisset) recordant el repartiment de menjar que es feia entre els pobres en temps passats.
Fira Gastronòmica
Cap de setmana posterior a la diada del Recapte; fira dedicada a la gastronomia on, a més d’haver-hi una trentena d’expositors alimentaris, s’hi representen oficis tradicionals i es realitzen espectacles sorprenents pel nucli antic del municipi.

JUNY

Jornades Esportives
Tot el mes (sobretot els caps de setmana); Les entitats esportives del poble preparen activitats i torneigs perquè pugui participar-hi tothom que ho desitgi.
Nit de Sant Joan
Dia 23; durant la revetlla de Sant Joan, la flama del Canigó encén el pebeter instal•lat a la plaça Major i, des d’allí, els xiquets i xiquetes recullen el foc amb torxes per encendre la foguerada que tenen preparada al seu carrer. A la nit hi ha ball popular amb repartiment de xocolata i coca.

JULIOL

Espavil
Tot el mes; casal d’estiu on els escolars que s’hi inscriuen realitzen un seguit d’activitats acompanyats per monitors qualificats.
Festa de la Diversitat
Primer dissabte; celebració lúdico-festiva on es treballa la integració dels diversos col•lectius culturals que viuen a la Sénia.
Festes del carrer Major i del carrer Carme
Els veïns d’aquests carrers organitzen activitats infantils, preparen un sopar amb ball inclòs i reparteixen dolços i xocolata per tothom que hi assisteix.
Festa “El riu ens uneix”
A finals de mes; festa organitzada conjuntament amb l’ajuntament de Rossell a les Cases del Riu.

AGOST

Mascara’t (Setmana Jove)
Setmana abans de Festes Majors; l’ajuntament prepara diverses activitats per als joves com concerts, concurs de paelles, cinema a la fresca, carreres d'artilugis, exposicions de grafittis, excursions amb bicicleta, etc.
Festes Majors
Setmana del 24 d’agost; 8 dies de celebració on els patrons honorats són sant Bartomeu i sant Roc. De la gran varietat d’actes destaquen les corregudes de cavalls i burros, a més dels bous a la plaça, concerts i ball popular totes les nits al Parc Municipal.

SETEMBRE

Diada de l’11 de Setembre
Dia 11; pel matí hi ha cercavila i interpretació dels Segadors davant l’ajuntament, també s’organitzen xerrades relacionades amb la diada i es ballen sardanes.
Festa de la Mare de Déu de Pallerols
3r diumenge; la Mare de Déu de Pallerols és patrona de la Sénia i cal destacar d’aquest dia el guarniment que es fa dels carrers per on ha de passar la processó, amb catifes de “serritja” i “caragolillo”.
Festa del carrer Sant Miquel
Els veïns d’aquest carrer organitzen activitats infantils, preparen un sopar amb ball inclòs i reparteixen dolços i xocolata per tothom que hi assisteix.

OCTUBRE

Festa del Tossal del Rei
Primer o segon diumenge; S’organitza una excursió al Tossal del Rei on es fa un dinar de germanor amb la participació dels pobles que conflueixen en aquest punt (localitats de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó)
Correllengua
A finals de mes; acte reivindicatiu sobre la unitat de la llengua catalana.

NOVEMBRE

Santa Cecília
Cap de setmana següent al dia 22; les entitats musicals del poble organitzen diversos actes, cercaviles i concerts en honor a la seva patrona.

DESEMBRE

Festes de Nadal i Any Nou
A finals de mes; ens porten festivals infantils, concerts i actuacions diverses organitzades per les associacions locals.



Ir Arriba

.

No hay comentarios:

Necesitas Buscar otro Pueblo, Ciudad o temas relacionados

(Ejemplos: Nombre Pueblo o Ciudad, Fiestas, Codigo Postal, Farmacias, Tradiciones, etc.)

Como dar de alta tu pueblo / ciudad o añadir comentarios

Dar de Alta un Pueblo:
1.- Comprobar con el buscador si existe el pueblo o ciudad.
2.- En caso de no existir envia un correo con la siguiente información:

Direccion de e-mail:
estupueblo@gmail.com

En el titulo del correo poneis el nombre del pueblo o ciudad.
En el mensaje añadir la descripción (historia, costubres, gastronimia, turismo) del pueblo y su situación geografica como: comunidad, provincia, codigo postal.
Tambiem podeis añadir fotos representativas del pueblo.


Dejar comentarios:
Al final de la descripción del pueblo o ciudad podeis añadir comentarios con tu opinión del pueblo o ciudad.

Cambios:
Para realizar cualquier cambio o mejora en la información del pueblo o ciudad, o dar sugerencias enviar un correo a: estupueblo@gmail.com.

Atenderemos tu solicitud de cambio lo antes posible.