Buscar el Pueblo, Ciudad o Tema relacionado a Localizar

(Ejemplos: Nombre Pueblo o Ciudad, Fiestas, Codigo Postal, Farmacias, Tradiciones, etc.)

Bagà


Ver mapa más grande

Bagà Medieval - Batalla Templers




Ball a Fira Medieval de Bagà





















Bagá (en catalán y oficialmente Bagà) es un municipio perteneciente a la provincia catalana de Barcelona (España). Forma parte de la comarca del Berguedá. Al sur de Bagá, a unos 2 Km de distancia, se encuentra el barrio de Terradelles, que forma parte del municipio.

Se halla a 20 Km de Berga y a 28 de Puigcerdá, donde se puede llegar por el túnel del Cadí, la boca sur del cual se encuentra a 6 Km de la población.

En el núcleo urbano de la Villa destaca claramente la parte antigua de la población, construida a los pies del Palacio de los Señores de Pinós y protegida por las antiguas murallas. Destacan por su belleza, la Plaza Galcerán de Pinós, plaza porticada con edificios de notable antigüedad, y todo el conjunto del núcleo antiguo medieval.

La villa de Bagà está considerada como la capital histórica del Alto Berguedá y actualmente es el motor económico de toda esta zona con infraestructuras tan importantes como el nuevo Instituto, que acoge alumnos de todas las poblaciones del norte de la comarca; el Centro Medieval y de los Cátaros, ubicado en el palacio de los Barones de Pinós y que se ha convertido en el centro neurálgico del “Camí dels Bons Homes” (Camino de los Hombres Buenos), o las pistas de esquí alpino de Coll de Pal.

En la margen derecha de río Bastareny se puede disfrutar de la piscina municipal y de la zona deportiva, junto al parque de la Vila, de agradable estancia y magnífica panorámica.


Historia de Bagà

El començament de l’Edat moderna, ve marcat a Bagà per l’extinció de la línia hereva dels Pinós i el pas a la dels Castre-Pinós, que acabaria donant, per matrimoni, el domini senyorial als Ducs d’Alba i, posteriorment, als de Medinaceli. De moment, això no va afectar la vida de la vila, que el 1553 tenia uns 720 habitants, encara el segon nucli de població més important de tot el Berguedà, després de Berga. Guerres i pestes, però, van condicionar molt la demografia i, doncs, la importància de Bagà. Pestes com les de 1589 i 1651. Guerres com les dels Segadors i la de Successió (mitjan segle XVII i començaments del segle XVIII), van ocasionar incendis i saqueigs, tant de les tropes espanyoles com de les franceses, Bagà essent un lloc de pas obligat. La pau que presidí els anys centrals del segle XVIII van afavorir la vida econòmica baganesa i les seves manufactures tèxtils de llana, lli i mitges, així com les de la torneria de fusta i de la forja del ferro.

A mitjan segle, els baganesos construiren el nou Santuari de Paller, d’estil barroc, amb bells retaules parcialment pervinguts fins avui. I si un incendi fortuït, però paorós, va destruir moltes de les riqueses del temple medieval, el 1753, ben aviat un retaule barroc de gran bellesa li restablí la prestància original (parcialment destruït arran de les turbulències del 1936, en queden algunes mostres al temple actual). El 1718 Bagà tenia 600 habitants i setanta anys després (1787), 1.195, xifra que aniria disminuint al llarg del segle XIX, a causa de la Guerra del Francès, de les successives carlinades i de l’abandonament ja definitiu de la Vila pels seus senyors. Desaparegudes les manufactures i la major part dels menestrals, Bagà esdevingué una vila de pagesos pobres d’economia de subsistència, de pastors i de bosquerols. Alguna família d’arrel aristocràtica, com els senyors de Còdol, que s’havien fet càrrec de l’antic castell medieval arruïnat i l’havien refet en allò que avui coneixem com a Palau, en mantingueren la importància, decorant-lo amb pintures de gust romàntic avui en procés de restauració de bellesa innegable.

Bagà entra al segle XX amb pràcticament els mateixos habitants que tres-cents cinquanta anys abans: 800. Una comunitat de vuit capellans s’ocupen de les cinc esglésies o capelles de la vila: l’arxiprestal de Sant Esteve, l’única avui amb culte, Santa Maria de Palau (desafectada al culte, avui centre d’exposicions), Sant Roc, Sant Antoni i la del Roser (totes desaparegudes després de 1939). Bagà té destacament de Guàrdia Civil, una escola de nens i una costura de nenes. La vida econòmica reprèn amb l’aprofitament de l’energia hidràulica a favor de la indústria tèxtil (especialment per al treball femení) amb la instal•lació de fàbriques de nova planta, i també de la indústria de la fusta (serradores) i d’algun molí. La mineria del carbó dels pobles veïns dóna feina a molts homes, ja en el primer terç del segle. L’arribada del ferrocarril a Guardiola de Berguedà dóna igualment fluïdesa al comerç i a un estiueig incipient.

La Guerra civil de 1936-1939 trenca la dinàmica de la Vila. Tot i que no hi hagueren assassinats a Bagà, les divisions que la guerra comportà condicionarien la vida posterior de tothom durant l’època franquista. La restauració de la democràcia municipal, l’any 1979, a desgrat de tensions importants, ha permès a Bagà reformes urbanístiques importants, manifestacions culturals i folklòriques de gran interès i encarar el futur amb esperança.

La màxima explotació minera de la zona, els anys cinquanta, va portar a Bagà una immigració de gent treballadora del sud d’Espanya que va multiplicar per tres la població del nou-cents l’any 1960, 2.213 habitants, xifra que, més o menys, s’ha anat mantenint i que ha contribuït a fer de Bagà, l’antiga capital històrica de l’Alt Berguedà, el centre alt comarcal que avui segueix essent, mentre que la resta de municipis ha devallat demogràficament, a desgrat de la gravíssima crisi industrial i minera dels anys vuitanta.


Economia de Bagà

Su economía se centraba en la industria textil y en la minería durante los siglos XVIII, XIX y XX, pero debido a la crisis de estos sectores, se ha orientado al turismo rural y al turismo de invierno debido a su excelente situación en el Pre-Pirineo, cerca de importantes instalaciones de deportes de invierno y de la comarca de la Cerdaña a la que se accede a través de túnel del Cadí.


Gastronomia de Bagà

Podéis probar los embutidos típicos de la comarca, realizados artesanalmente y que garantizan un exquisito placer gastronómico. Entre los mejores os aconsejamos: llonganissa, tastet, bull blanc y negre, bull de la llengua.

Llonganissa: embutido hecho de carne magra con pimienta y sal y dejado secar.
Tastet: hecho como la llonganissa pero más delgado y menos seco. También se hace crudo, es el que en otros sitios se llama butifarra.
Bull (blanco y negro): embutido hervido de carne de cerdo. El negro lleva sangre mezclada.
Bull de la llengua: embutido de carne de cerdo y trocitos de lengua en el centro, todo ello hervido.
Tortilla de “moixernons” (Seta de San Jorge, Mojardón o Lansarón)
Es un verdadero placer primaveral. Haréis la tortilla con unos mojardones salteados a los que añadiréis el huevo batido. El mojardón es una seta de primavera que encontraréis en los prados alpinos. Se caracteriza por su color blanquecino y su penetrante perfume que lo diferencia de las otras setas y que lo hace muy apetitos cocinado tanto con huevo como con carnes.



Fiestas de Bagà

Abril
Festa de la truitada
6 de maig
Aplec a Roca-sança
17 de maig
Festa de la Canço de muntanya
Maig
Fira d'Artesania i Trobada d'Acordionistes
Ir Arriba

.

1 comentario:

David dijo...

es 1 pueblo k esta mu guapo recomiendo a todo el mundo k lo visite ya k vale la pena

Necesitas Buscar otro Pueblo, Ciudad o temas relacionados

(Ejemplos: Nombre Pueblo o Ciudad, Fiestas, Codigo Postal, Farmacias, Tradiciones, etc.)

Como dar de alta tu pueblo / ciudad o añadir comentarios

Dar de Alta un Pueblo:
1.- Comprobar con el buscador si existe el pueblo o ciudad.
2.- En caso de no existir envia un correo con la siguiente información:

Direccion de e-mail:
estupueblo@gmail.com

En el titulo del correo poneis el nombre del pueblo o ciudad.
En el mensaje añadir la descripción (historia, costubres, gastronimia, turismo) del pueblo y su situación geografica como: comunidad, provincia, codigo postal.
Tambiem podeis añadir fotos representativas del pueblo.


Dejar comentarios:
Al final de la descripción del pueblo o ciudad podeis añadir comentarios con tu opinión del pueblo o ciudad.

Cambios:
Para realizar cualquier cambio o mejora en la información del pueblo o ciudad, o dar sugerencias enviar un correo a: estupueblo@gmail.com.

Atenderemos tu solicitud de cambio lo antes posible.